Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese a la beso (10 personen)
Nahja, a la beso? De bereidingswijze is toch wel classic italian. Ik heb een paar dingentjes aangepast, zoals verse kruiden gebruikt en de passata zelf gemaakt via de oven. Verder kan je de saus ook a la ragú maken. Dit betekent dat je de gegaarde stukken vlees opnieuw gaart in de saus. Ik vindt zelf dat je zo de lekkerste bolognese krijgt. Knoflook gaat nooit in een bolognese saus, maar ik vindt het zelf altijd erg lekker dus ik heb bescheiden een paar teentjes toegevoegd.
Verder wat veel mensen niet weten is dat het vlees meestal uit combinatievlees bestaat zoals rundvlees, varkensvlees en kalfsvlees. Ook wordt het niet bakkend gegaard, maar kookt het in haar eigen vet gaar voor wel 4 tot 5 uur nahja, dat is geen ‘’must’’, maar wel erg lekker.
Je kunt er natuurlijk zelf voor kiezen wat voor pasta je gebruikt. De echte klassieke gaat met tagliatelle of de penne. Geen spaghetti dus, wat de meeste wel denken.
Bij dit recept is de bolognese saus en de passata dus zelf gemaakt. Passata betekent letterlijk gewoon tomatenpuree in het Italiaans, maar is heel anders dan de Nederlandse tomatenpuree. Bij dit gerecht gebruik ik ook wat van de Nederlandse tomatenpuree.
Wat heb je nodig van Beso de la muerte?
- Caribbean Mix
- Eventueel Naga Jolokia, Trinidad Scorpion of Carolina Reaper saus mocht u de saus willen mengen.
Bereidingswijze
1: Stop de tomaten in een pan met kokend water voor ongeveer 10 minuten. Dit is voor de vel makkelijk van de tomaat te verwijderen. Pak een grote ovenschaal en doe daar een paar flinke scheuten olijfolie in en vervolgens de tomaten.
2: Rasp en schil de wortels in blokjes en was de bleekselderie. Snijd hierbij een stuk van de boven en onderkant af. Mochten hieraan draden zitten verwijder deze dan. Rasp de picorino en parmigiano kaas alvast.
3: Snijd de rozemarijn en tijm en doe samen met de oregano bij de tomaten. Snijd vervolgens ook de knoflook en de ui en snijd deze erg van. Doe hiervan 5 el bij de tomaten en voeg wat zout toe.
4: Bereid de oven voor op 225 graden en meng het mengsel van de tomaten. Indien de oven is voorverwarmd de het mengsel van tomaten in de oven voor ongeveer 25 min.
5: Nu gaan we het vlees garen. Pak een grote kookpan en doe hier een paar grote scheuten olie in. Doe hierin de knoflook en ui en fruit deze om vervolgens de bleekselderij en wortels eraan toe te voegen. Bak 5 minuten mee en blus af met de rode wijn. Flamberen hoeft niet, maar zorg wel dat 80% van de wijn is uitgekookt.
6: Voeg nu het vlees toe met wat zout en peper en bak deze gaar door veel te roeren en te mengen.
7: Wanneer het tomatenmengsel (passata) klaar is haal je het uit de oven en laat je het even afkoelen. Daarna blend je het mengsel dat een gladde massa.
8: Wanneer het grootste gedeelte van het vet van het gehakt is opgenomen voegen wij hier de tomatenpuree, bliktomaat en ons tomatenmengsel toe en roeren we dit goed door het gehakt. Snufje zout erbij en even de dikte checken. Bij mij is de dikte altijd helemaal prima (Licht waterig). Mocht het te dik zijn doe er dan een kopje water bij.
9: Als laatst doen we de laurierbladeren erbij en laten het voor heeéeeel lang sudderen. Je kan hierbij een vlamverdeler gebruiken als het te snel droog kookt of je voegt eens in de zoveel tijd een beetje water toe. Alleen raad ik dat niet aan, aangezien er dan wat smaak verloren gaat.
10: Je kunt er voor kiezen om de bolognese saus a la ragú te maken of dezelfde dag te serveren.
11: Bereid de pasta volgens de verpakking met een grote snuf zout.
12: Ikzelf gebruik hierbij altijd een mengelmoes van de Caribbean Mix en/of de Naga Jolokia/Trinidad Scorpion/ Carolina Reaper. Gebruik dit als garnering. Zo krijgt de saus en de bolognese saus veel meer erkenning .
13: Serveer de spaghetti bolognese met picorino en parmegiano kaas en wat peterselie. Eet smakelijk!
Tips
1: De bolognese saus kan makkelijk ingevroren worden. Zorg dat de saus niet verbonden is met de pasta en de saus blijft net zo lekker.
2: Goede smeuïge bolognese saus is natuurlijk het lekkerst. Blijf de saus goed in de gaten houden dat het niet uitdroogt, anders een beetje water bijgooien. Een vlamverdeler is natuurlijk ook erg handig.
3: Tijdens het koken van de pasta kan je een soeplepeltje pastawater bij de saus doen. Dit is makkelijk te werk gaan. Koud water op een kokend warme pan saus is nooit ideaal, zo zorg je dat de saus smeuïg blijft en gebruik je kokend water op kokend water.